Правни анализи

Вишото обвинителство губи предмети пред Врховен затоа што (не)намерно доцни со жалбите

21.02.2019 22:09:00

Стратегијата за реформа на судството стокмена, фалат само уште гласови за да се сменат законите

12.09.2017 14:37:00 Укинување на Вишиот управен суд, укинување на лустрацијата, укинување на Советот за утврдување на факти кој покренува постапки за судиите, редефинирање на Академијата за судии и јавни обвинители, избор на судии без академија- предвидува Стратегијата.

Спогодбата како алатка за скратување на постапката или за пазарење и уценување на обвинетите

21.08.2017 11:38:00 Спогодбата со јавниот обвинител беше внесена во ЗКП што се проименува од декември 2013 година. Во 2016 година јавните обвинители се спогодиле за казната со обвинетите во 458 случаи. Дали спогодбата стана можност за уцена и пазарење со обвинетите?

(Д)Eфектите на Законот за кривична постапка: кога казнениот налог станува пресуда - случај Прилеп!?

20.08.2017 12:06:00 Небулозите во ЗКП се покажаа и во случајот на прилепскиот градоначалник Марјан Ристески. Тој не е осуден, за него допрва ќе следува судење бидејќи поднел приговор против пресудата издадена врз основа на казнениот налог на обвинителот.

Судија Габер Дамјановска: Уставниот суд не смее со прегласување да менува веќе донесена одлука

23.05.2017 13:36:00

Зошто Велес го изгуби судскиот спор против државата, во кој бараше чист воздух

11.04.2017 14:39:00 Република Македонија да не смее преку своите државни органи да даде одобрение за повторно почнување со работа на објектите на локацијата на поранешната топилница за цинк и олово во Велес и да ја отстрани депонијата на троска од олово и цинк

Правото предвидува тужба и за предизвикана еколошка штета и право на здрава животна средина

07.04.2017 10:00:00 Секој човек има право на здрава животна средина. Секој е должен да ја унапредува и штити животната средина и природата. Републиката обезбедува услови за остварување на правото на граѓаните на здрава животна средина.

Михајлова немала основ да ги казни обвинителките од СЈО кои барале видео запис од судењето

23.02.2017 22:45:00 Коалицијата Сите за правично судење во анализата на судењето за насилството во Центар, каде што Јанева и Фетаи беа казнети со 4 илјади евра, констатира дека наместо да ги казни судот треба да каже зошто не им ја дал видео снимката во рок од 24 часа?

прикажани (од 1 до 8) од вкупно: 24 | следна