Правни прашања

Судскиот совет стана нелигитимно тело - остра реакција на амбасадорот на Холандија

28.05.2023 23:28:00

Весна Дамева тужи пред Управен суд за незаконската смена од Претседател во Судски

22.05.2023 12:18:00

Лаура Ковеши ќе гони македонски криминалци, ако се смилуваат Љубомир Јовески и Анита Топалова

26.10.2022 19:34:00 Европската обвинителка Лаура Ковеши ќе гони криминал и во Македонија, ќе запленува пари и имот, но само доколку се смилуваат Јовески и Топалова која го води одделот за меѓународна правна помош и која со прст не мрднала на барањата на Европравда

ЗА 1 ГОДИНА ПРИЈАВЕНИ НАД 80 ЛУЃЕ ЗА КРИУМЧАРЕЊЕ МИГРАНТИ ВО МАКЕДОНИЈА НАЈМНОГУ ФАТЕНИ НА АВТОПАТ

30.07.2022 19:28:00 Полицискиот билтен на МВР бележи апсења на криумчари на мигранти или пронаоѓање мигранти речиси секој четврти ден. Иако контролите се засилени, криумчарите не се откажуваат од пренесување мигранти, најчесто од рутата Гевгелија кон Куманово и Србија.

Врховен ги укина решенијата на Корнелија Давчева од штипска апелација за преместување судии

12.07.2022 20:31:00 Во исто време, со пензионирањето на Корнелија Давчева од претседател на Апелациониот суд Штип, Врховниот суд по трет пат и го укина распоредот за префрлање судии од кривично во граѓанско.

Штипски судија од Бугарин станал Македонец, не влегол во Судски совет, но добил правда во Стразбур

04.02.2021 23:50:00 Штипскиотсудија Славчо Тасев, кој 20 години се изјаснувал како Бугарин, бил спречен да се кандидира за член на Судскит совет, бидејќи се изјаснил како Македонец. Судот во Стразбур утврдил повреда и сега тој бара нови избори на кои ќе учествува.

Маричиќ во заштита на криминалот во Управен - ги избриша лошите записници по пишувањата на Сведок

01.02.2021 13:34:00 Документите на Министерството за правда од контрола во Управниот суд од 2019 година, кои покажуваа како незаконито се работело, веднаш беа избришани откако СВЕДОК ја објави аферата. Кого сака да заштити Маричиќ со бришење на записниците од интернет?

Како се извршуваат кривичните пресуди во Република Македонија

09.10.2018 14:22:00

прикажани (од 1 до 8) од вкупно: 63 | следна