Правни анализи

Правото предвидува тужба и за предизвикана еколошка штета и право на здрава животна средина

07.04.2017 10:00:00 Секој човек има право на здрава животна средина. Секој е должен да ја унапредува и штити животната средина и природата. Републиката обезбедува услови за остварување на правото на граѓаните на здрава животна средина.

Михајлова немала основ да ги казни обвинителките од СЈО кои барале видео запис од судењето

23.02.2017 22:45:00 Коалицијата Сите за правично судење во анализата на судењето за насилството во Центар, каде што Јанева и Фетаи беа казнети со 4 илјади евра, констатира дека наместо да ги казни судот треба да каже зошто не им ја дал видео снимката во рок од 24 часа?

Истражување на СВЕДОК: судовите се скржави кога ги обештетуваат неосновано притворените граѓани

15.02.2017 16:25:00 Од околу 7 илјади луѓе кои биле гонети кривично во периодот 2011-2016 година, а на крај завршиле со ослободителни пресуди, само 138 се стекнале со право да ја тужат државата поради неосновано притворање. Добиле отштета од 40-50 евра за ден во затвор.

Коалиција за правично судење: Адвокатите да имаат сертификати, а не СЈО да бара декласификација

22.01.2017 22:30:00 Она што е спорно во моментов, покрај појавувањето на нова адвокатка во постапката без обезбеден сертификат, е фактот што судот му наложува на СЈО да побара од страна на Дирекцијата декласификација, оценува Коалицијата за правично судење за Тврдина.

Јавност во судските постапки

15.07.2016 08:39:00 Кога законот го ограничува присуството на новинарите на судењата, а кога, судиите, сами, на своја рака, спротивно на закон ги прогласуваат судењата за затворени. Новинарите мора да реагираат секогаш кога им се ускратува правото да известувааат.

Од кои кандидати била составена македонската листа за кандидати за судии во Стразбур?

19.05.2016 15:39:00

Калајџиев: Иванов изгледа како да е дрогиран, да се вештачи дали свесно ја донел одлуката?

18.04.2016 22:49:00

Власта со измени на ЗКП ќе им ги врзе рацете на обвинителите - прво обвинение 90 дена по истрага

29.03.2016 13:23:00 Власта, под превезот да добие повеќе време за одбраната, го продолжува рокот од 15 на 90 дена за известување по завршена истрага, давајќи му уште еден црвен картон на СЈО, кое не ќе може пред јули да поднесе обвинение.

прикажани (од 9 до 16) од вкупно: 26 | претходна | следна