Свет

Романската обвинителка Лаура Ковеши во просек обвинува по 4 лица на ден за корупција

објавено:


Главната обвинителка во Романија, Лаура Ковеши обвинува за корупција просечно по четири лица дневно. Причината за ова е дека за само три години, двете најголеми партии, портокаловите (либералите) и црвените (социјалдемократите) изгубија на изборите, но сепак, не се стави крај на "меѓупартиската мафија кој ја водеше земјата, избегнуваше да ги плаќа даноците, нудејќи им им поткуп на судии и јавни обвинители“.

Телевизиски екипи кампуваа пред Националниот директорат на романскиот оддел за борба против корупцијата (ДНА) во Букурешт, чекање за тоа кој ќе биде следниот обвинет за корупција.

Познатите лица кои излегуваат од зградата на обвинителството потсетуваат на долгата процесија на некогаш високо позиционираниот моќник. Поранешни министри, медиумски магнати, судии, обвинители, па дури и миленичиња на поранешниот претседател Трајан Басеску, како Елена Удреа, наречена "русокосата на претседателот", се под истрага.

Таа е поранешен министер за туризам и актуелен парламентарен претставник. Таа беше уапсена минатата недела.

Неодамнешните акции на романското обвинителство вклучуваат и обвиненија за мајката, сестрата и зетот на актуелниот премиер Виктор Понте.

Обвинителката Лаура Ковеши на средба со Катица Јанева во Скопје. Фото: Сведок

Осум години по пристапувањето во ЕУ и 13 години од основањето на ДНК, Романија конечно сериозно ја грабна борбата со организираниот криминал. И за тоа конечно доби пофалби од Европската комисија.

"Романија е на прав пат", рече минатиот месец, првиот заменик-претседател на Европската комисија, Франс Тимерманс, коментирајќи го последниот извештај на ЕУ за борбата на Романија против корупцијата. "Тоа е нејзиниот најголем предизвик и приоритет", истакна тој.

По влегувањето на Романија и Бугарија во ЕУ воспоставен е механизам за проверка од страна на кој Унијата ги надгледува реформите во судството и борбата против корупцијата во овие земји. Конечната позитивна оценка е клучна за нивното влегување во шенгенскиот режим.

Само минатата година ДНА пред суд изведе 1138 водечки романски јавни личности. Неверојатен е фактот што главната обвинителка Лаура Ковеши за корупцијата обвинува просечно по четири лица дневно.

Резултатот е да се стави крај на она што го нарекуваат "меѓупартиски мафија", која ја водеше земјата, преку избегнување на плаќање на даноците, и нудење поткуп на судии и обвинители.

Типичен затвореник на ДНА е Моника Риџи (37), поранешна министерка за млади и спорт. Неодамна, таа беше осуден на пет години затвор за злоупотреба на службената должност и проневера на 800 илјади долари на јавни пари на САД за фаворизирање на компании со кои била поврзана.

ДНА во многу се потпира на работата на тајната служба.